5 Perkara Yang Pemilik Bisnes Perlu Tahu (No. 3 Yang Selalu Buat-Buat Tak Tahu)

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.0.11″][et_pb_row _builder_version=”4.0.11″ hover_enabled=”0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.0.11″][et_pb_text _builder_version=”4.0.11″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”20px” hover_enabled=”0″]

Proses menjadi pemilik bisnes tidaklah mudah. Terdapat pelbagai langkah anda harus lakukan sebelum menjadi menjadi ahli perniagaan yang berjaya.

 

Bagi anda yang sedang atau belum menceburi bidang perniagaan, artikel ini ada beberapa info tambahan untuk menjadi pemilik bisnes yang hebat.

 

 pemilik bisnes

 

Sebagai seorang yang ingin menceburkan diri dalam bidang perniagaan, anda perlu melakukan persediaan yang rapi supaya hala tuju anda tidak tersasar.

 

Memang bagus apabila melihat kejayaan mereka yang berniaga, namun anda mungkin tidak tahu apakah halangan dan cabaran yang perlu mereka tempuh, dan kerugian yang mereka terpaksa hadapi.

 

Tidak kiralah apa jua saiz perniagaan anda, sama ada dilakukan secara offline atau online, menjual makanan atau khidmat kemahiran, anda tetap pemilik bisnes yang anda usahakan.

 

  1. Kenali Pesaing Anda

 pemilik bisnes

 

Mungkin anda merasakan anda mempunyai idea perniagaan lain dari yang lain.

 

Namun dalam setiap cabang perniagaan, pasti ada pesaing yang juga memilih aliran bisnes seperti anda.

 

Supaya perniagaan anda dapat bertahan lama, maka anda perlu tampil dengan tawaran yang lebih baik untuk diberikan kepada pelanggan yang mungkin tak boleh dilakukan oleh pesaing.

 

  1. Atur Kewangan Anda

 pemilik bisnes

 

Antara halangan utama bagi pemilik bisnes adalah kekangan kewangan, contohnya duit pusingan modal yang kecil atau tidak mencukupi.

 

Jika anda berdepan dengan masalah ini, cari punca untuk anda lakukan pembiayaan.

 

Untuk permulaan, lakukan pinjaman menerusi ahli keluarga atau kenalan rapat.

 

  1. Fahamkan Demand Pelanggan

 

Peluang perniagaan datang apabila wujudnya sesuatu masalah dan memerlukan jalan penyelesaiannya.

 

Selalu letakkan bahawa perniagaan anda adalah penyelesaian kepada masalah sasaran pelanggan anda dengan memberi tumpuan kepada mereka dan fikirkan apakah yang anda boleh lakukan untuk membantu mereka.

 

Kaedah ini dapat menolong anda mencari kelainan dalam bisnes dan sekaligus menarik minat pelanggan.

 

  1. Ambil Tahu Tentang Risiko Perniagaan

 

 pemilik bisnes

Risiko dalam perniagaan ada dalam pelbagai cara dan keadaan.

 

Melakukan pengiraan dengan betul, memahami dan merancang kaedah untuk mengatasi sesuatu risiko merupakan cara selamat sebelum anda memulakan perniagaan.

 

  1. Dapatkan Nasihat Konsultan Perniagaan

 pemilik bisnes

Mungkin anda masih baru berjinak-jinak dengan bidang perniagaan dan merasakan perlu untuk mendapatkan bantuan untuk menguruskan kewangan, pentadbiran, operasi, teknologi dan sebagainya.

 

Bukan sahaja yang baru mula meniaga, khidmat konsultan perniagaan juga diperlukan bagi mereka yang lama bergelar pemilik bisnes.

 

Selalunya konsultan perniagaan mempunyai pengalaman, kemahiran dan kepakaran dalam sesuatu bidang dengan bertindak memberikan nasihat dan idea baru.

 

Konsultan perniagaan juga membantu anda mengelakkan kerugian dengan membelanjakan kos kepada hal-hal yang tidak penting.

 

Begitu juga bagi membantu meningkatkan imej bisnes yang mungkin terkesan dengan beberapa masalah sepanjang berniaga.

 

 

Sebagai pemilik bisnes, sama ada sudah berpuluh tahun mengusahakan perniagaan atau baru sahaja memulakan tapak – adalah penting untuk anda pelajari ilmu-ilmu perniagaan.

 

Apatah lagi di kala ekonomi semasa yang kurang memberansangkan namun di masa yang sama tetap perlu memenuhi permintaan pelanggan dan mencari jalan menjadikan bisnes anda terus survive.

 

Bagi anda yang memerlukan bantuan menguruskan perniagaan anda, khidmat daripada Tengku Azrul & Co sangat terbaik dan diyakini ramai.

 pemilik bisnes

 

Servis daripada Tengku Azrul & Co disediakan mengikut polisi dan amalan perakaunan yang digunapakai di Malaysia, sekaligus dapat membantu pemilik syarikat merancang cukai di peringkat awal.

Firma perakaunan ini mempunyai pengalaman hampir 10 tahun, menjadikan mereka cukup mahir dalam hal-hal berkaitan perniagaan, percukaian, kewangan dan sebagainya.

Tengku Azrul & Co turut menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan seperti:

Servis Perakaunan

Servis Percukaian

Penubuhan Syarikat SDN BHD

Penyediaan Rancangan Perniagaan

Penyediaan Kertas Kerja Untuk Tujuan Pembiayaan

Konsultasi Perangkaan Kewangan

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.0.11″][et_pb_column _builder_version=”4.0.11″ type=”4_4″][et_pb_button button_text=”Klik Sini Untuk Menghubungi TAZC” _builder_version=”4.0.11″ button_url=”https://www.tazc.com.my/contact/” button_alignment=”center” hover_enabled=”0″][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jimatkan Masa dan Usaha dengan Perkhidmatan Perakaunan Kami

Dengan memilih perkhidmatan perakaunan kami, anda boleh yakin bahawa kewangan syarikat anda berada dalam tangan yang selamat dan berpengalaman.
Kami berkomitmen untuk menyediakan perkhidmatan yang terbaik untuk membantu syarikat anda mencapai kejayaan dan pertumbuhan yang berterusan.
Open chat
Hi
Anda ada pertanyaan mengenai Perakaunan/Percukaian? Click sini